Binäärit
      
    
Kaksoispikkuplaneetat on löydetty suhteellisen äskettäin, vaikka niiden olemassaolosta esitettiin oletus jo pian Cereksen löytämisen jälkeen, yli 200 vuotta sitten. Ei ole epätavallista, että TNO:illa on binääriseuralaisia, ja yhä useampia löydetään jatkuvasti.

"Kaksoisplaneetta" on pari maailmoja, joilla on samanlainen massa. Molemmat kiertävät toisiaan niiden painovoiman tasapainopisteen ympärillä, joka sijaitsee noiden kahden välissä - sijainti, jota kutsutaan massakeskipisteeksi. Pari on saattanut syntyä kaksosina, tai sen on saanut aikaan törmäykset, joissa yksittäinen kappale on hajonnut kahdeksi. Nämä kaksi kappaletta ovat tavallisesti samankokoisia, joten aina ei ole selvää, kumpi on TNO ja kumpi sen kiertolainen. On olemassa jopa kosketusbinäärejä - objektit kirjaimellisesti koskettavat toisiaan!

Ensimmäinen transneptuninen binääri (TNB) tunnistettiin v. 1978 Kharonin löytämisen myötä. Tuohon aikaan kuitenkin Kuiperin vyöhykkeen olemassaolo oli vielä näyttämättä toteen, ja Plutoa pidettiin varsinaisena planeettana.

Ensimmäisen binaarisen Kuiperin vyöhykkeen objektin (1998 WW31) löytämisestä ilmoitettiin 16. huhtikuuta 2001. Vuoden sisällä tästä kuusi muutakin KBO:ta havaittiin binääreiksi. "On hämmästyttävää, kuinka jokin, joka vaikuttaa ensin niin vaikealta tehtävältä, ja jonka saavuttaminen vie monia vuosia, voi sitten laukaista vyöryn uusia löytöjä", sanoi Veillet, satelliitin löytäjä.

Photograph copyright © Susanna Kauppinen. All rights reserved.
Kuva: Copyright © Susanna Kauppinen.